Βιβλία

Οι πνεύμονες και ο συμβολισμός τους

Το σώμα μας είναι το υποσυνείδητό μας. Όσο και αν συχνά είμαστε αποκομμένοι από τη βαθύτερη διάσταση του, το σώμα μας είναι αυτό στο οποίο εκφορτίζονται και αποθηκεύονται όλα τα άγχη, oi απώλειες, οι εσωτερικές μας συγκρούσεις. Τι καθορίζει όμως την επιλογή του οργάνου εκτόνωσης; Ο χαρακτήρας μας και η κατάσταση λειτουργίας του κάθε οργάνου αλληλεπιδρούν, διαμορφώνοντας από κοινού την ασθένεια που εμφανίζεται.
Μιλώντας για τους πνεύμονες, πρόκειται ουσιαστικά για το μέσο επικοινωνίας μας με τον έξω κόσμο και ο άνθρωπος ο οποίος εμφανίζει δυσλειτουργία των πνευμόνων είτε σε λειτουργικό είτε σε παθολογικό επίπεδο, αντιμετωπίζει τις παρακάτω δυσκολίες:


– Η κακή διαχείριση του ζωτικού χώρου
Κάθε άνθρωπος χρειάζεται να βρει τη θέση του και να καταλάβει με φυσικό τρόπο το χώρο του σε σχέση με τον εαυτό του και με τους άλλους. Όταν δεν καταλαμβάνουμε με φυσικό τρόπο τον υποκειμενικό μας χώρο, διακινδυνεύουμε να επιτρέπουμε στους άλλους να εισβάλλουν σε αυτόν, αλλά κυρίως, δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αναπτύσσει και να εξελίσσει την προσωπικότητά του.

– Η έλλειψη αυτοπεποίθησης
Δεν μας χαρακτηρίζει ποτέ συνολικά και μόνιμα η αυτοπεποίθηση. Όμως η περιοδική έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι ολέθρια για την εξέλιξη της προσωπικότητας. Πολύ συχνά οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε προκειμένου να καταλάβουμε το ζωτικό μας χώρο συνδέονται με κάποια ανασφάλεια.

– Ο φόβος της υποτέλειας και η κατάσταση υποτέλειας
Ο άνθρωπος «πνεύμονες» κατά κάποιο τρόπο θαυμάζει αυτούς που τον εξουσιάζουν. Και όμως τρέμει στη σκέψη ότι θα χάσει την ατομικότητα του υπό την επιρροή ενός τρίτου προσώπου ή ομάδας. Όταν τον εξουσιάζουν, αισθάνεται ασφυξία. Πραγματικό δίλημμα για κάποιον που δεν καταφέρνει πάντοτε να βρίσκει τη θέση του και να προστατεύει το ζωτικό του χώρο. Η φύση μισεί το κενό. Το χώρο που αφήνουμε ελεύθερο θα τον καταλάβει γρήγορα κάποιος άλλος. Ορισμένες φορές, πάντως, ο άνθρωπος «πνεύμονες» μπορεί να κυριαρχεί. Φουσκώνοντας το στήθος του, επιβάλλει τις πεποιθήσεις και τις απόψεις του. Όμως μερικές φορές έχουμε την εντύπωση ότι θα αρκούσε ένα μικρό τίποτα για να ξεφουσκώσει το στήθος του και το άτομο να χάσει την έπαρσή του.

– Ο φόβος της αναμέτρησης
Ο άνθρωπος «πνεύμονες» αισθάνεται άσχημα όταν πρέπει να αντιμετωπίσει δύσκολα άτομα ή καταστάσεις σύγκρουσης. Έχει την τάση να ξεγλιστράει ή να λιποτακτεί. Μερικές φορές όμως συμβαίνει να εναντιώνεται σε κάποιον ή να προσπαθεί να επιλύσει ένα ανεπίλυτο πρόβλημα.

– Η απόσυρση στον εαυτό
Αυτό συμβαίνει όταν ο άνθρωπος δεν καταλαμβάνει το ζωτικό του χώρο, όταν επιτρέπει να τον εξουσιάζουν, όταν αποφεύγει τις αντιπαραθέσεις και παραμένει παθητικός. Για να αποφύγει τις καταστάσεις που τον κάνουν να αισθάνεται άσχημα, αποσύρεται στον εαυτό του. Φτιάχνει ένα μικρό καταφύγιο όπου αισθάνεται προστατευμένος.

– Η εξάρτηση
Ο άνθρωπος «πνεύμονες» έχει την τάση να στηρίζεται σε κάποιον που να είναι ή να δίνει την εντύπωση πως είναι ισχυρός, ώστε να νιώθει ασφάλεια. Αυτό το ισχυρό πρόσωπο του χρησιμεύει ως σύμβουλος, καθοδηγητής ή εμψυχωτής.

– Η κλειστοφοβία και το αντίθετό της
Για το άτομο που έχει την τάση να θέλει να αποσύρεται στον εαυτό του, η κλειστοφοβία μοιάζει αντιφατική. Πράγματι, όταν κλειστεί στο καβούκι του, αισθάνεται την ανάγκη για μεγάλους χώρους.

– Η ανάγκη της τρυφερότητας
«Έχω ανάγκη την τρυφερότητα των άλλων. Πρέπει να την αποσπώ ακόμα κι αν χρειάζεται να δραματοποιώ λίγο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζω με την αναπνοή μου στα μάτια των γύρω μου», εξομολογείται ο Ζερεμί. Ο άνθρωπος «πνεύμονες» έχει την τάση να παραπονιέται για να υποχρεώσει τους άλλους να του προσφέρουν τρυφερότητα. Αυτή η συμπεριφορά είναι παιδαριώδης, ωστόσο φέρνει πάντα αποτελέσματα.

– Τα συναισθήματα που συγκρατούμε
Ο θώρακας είναι ένα θησαυροφυλάκιο που κρύβει πολύτιμους θησαυρούς: την καρδιά και τους πνεύμονες. Ο κύριος προορισμός ενός θησαυροφυλακίου είναι να παραμένει κλειστό. Ο άνθρωπος «πνεύμονες» λειτουργεί όπως ένα θησαυροφυλάκιο. Τα πράγματα που δε λέει είναι χιλιάδες.

– Η ακαμψία
Πολλές φορές ο άνθρωπος «πνεύμονες» εμφανίζει παράδοξη συμπεριφορά:ψυχικά άκαμπτος με την οικογένεια του, τους δικούς του ανθρώπους, που τους νιώθει κοντά του και εκδηλώνεται χωρίς φόβο, μπορεί να γίνει εύπλαστος, τουλάχιστον επιφανειακά, στον επαγγελματικό ή στον κοινωνικό του κύκλο. Είναι ένα άτομο που προσπαθεί να μεταδώσει τις πολλές αρχές του στους γύρω του.

-Η πλούσια φαντασία
Τι καλύτερο από τη φαντασία για να ξεφύγει κανείς από την πραγματικότητα; Όσο πιο δυσβάσταχτοι είναι οι περιορισμοί τόσο πιο γόνιμη γίνεται η φαντασία.

Σε σωματικό επίπεδο, μπορούμε να φροντίσουμε τους πνεύμονες τονώνοντας την καρδιά και την αναπνοή μας. Δεν υπάρχει καλύτερη άσκηση από το βάδισμα, το τρέξιμο μέσων και μεγάλων αποστάσεων, το ποδήλατο, η κολύμβηση, οι διατάσεις του θώρακα. Σε διατροφικό επίπεδο, αποφεύγετε να παίρνετε κιλά και να επιβαρύνεται το ήπαρ σας. Όταν το ήπαρ είναι παραφορτωμένο, όλοι οι βλεννογόνοι του σώματος ερεθίζονται και δυσλειτουργούν. Το σώμα είναι γεμάτο βλέννη, στα ιγμόρεια, στους βρόγχους, στο στομάχι, στο έντερο κ.τ.λ.

«Τα μηνύματα του Σώματός μας και πώς να τα κατανοούμε», Jean-Pierre Barral, Εκδοτικός Οίκος Λιβάνη

Advertisements